Paina, paina!

Kuva: Deborah Austin/Flickr (CC BY 2.0)

Välillä täytyy pistää hihat heilumaan ja uhrata aikaa alkuperäisiä suunnitelmia reilummin, mutta pidemmän päälle pitkät illat toimistolla eivät välttämättä korreloi todellisen tuottavuuden kanssa. Tolkuton paahtaminen on yleensä itsensä (ja kollegoiden) huiputtamista. On myös merkityksellistä tekeekö asioita oikein vai tekeekö oikeita asioita.

Vähemmän voi olla siis tässäkin tapauksessa enemmän. Jatkuva pyrkimys ”tuottavaan” ja fokusoituneeseen tekemiseen pistää aivot hapoille – Ei urheilijakaan vemputa kyykkyjä 40 tuntia viikossa. Voit lapioida dataa niin että näppäimistö natisee tai sitten voit tehdä homman tehokkaammin ja järkevämmin, mieluiten myös vähemmillä yrityksillä ja itseäsi loukkaamatta.

Paljon puhutussa tietotyössä pitää säästää paukkuja myös uuden oppimiselle ja omaksumiselle. Ongelman ympärillä pitää yleensä pyöriä vähän aikaa ja pallotella vaihtoehtoja. Lukea kenties muutama blogiteksti, keskustelu ja artikkeli. Ja kun tekeminen tyssää, pistetään mietintämyssy taas tiukemmin päähän.

Ohjelmoija Olve Maudalin sanoin:

Ammattimainen ohjelmointisuorite ei ole yleensä mikään parin kilometrin spurtti, jossa maali on kivetyn tien päässä odottamassa. Ohjelmistoprojektit ovat pikemminkin suunnistusmaratooneja, pimeässä ja huonon kartan kanssa. Jos juokset yhteen suuntaan täysillä, saatat tehdä vaikutuksen johonkuhun ohikulkijaan, mutta tuskin pääset perille.

Myös Työterveyslaitoksella on puntaroitu väittämää, jonka mukaan häiriötekijät pitäisi ehdottomasti rajata ulkopuolelle ja keskittyä vain ja ainoastaan käsillä olevaan työtehtävään. Mutta kuinka ollakaan, tutkimuksissa huonommin keskittyvät koehenkilöt ovat menestyneet paremmin monissa luovaa ja joustavaa ajattelua vaativissa tehtävissä.

Satunnainen mielen ajelehtiminen mahdollistaa tiedostamattomia ajatusprosesseja. Kun päiväunelmoi töissä vapun vietosta, mieli hautoo tiedostamattomia ratkaisuja myös muihin ongelmiin. Liian keskittynyt mieli on rajoittunut.

Aktiivisuutta tulisi annostella myös projektiskoopin ulkopuolelle, koska muuten odottaa jälkijuna. Kirjat, konferenssit ja kaljabaarikeskustelut vastaavasti vauhdittavat toimintaa, ainakin oman kokemukseni mukaan. Jatkuva suorittaminen on kaikesta kehittämisestä pois – Ei rottakaan etene juoksupyörässä (vaikka siellä viihtyykin).

Lue lisää järkevästä ohjelmistotuotannosta: 97 Things Every Programmer Should Know
Työpiste: Keskittyminen ei aina kannata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *