Taidenäyttely ja oheismateriaalit osallistamalla

Näyttelyilmeeseen tuunattu Dániel Somogyi, View of Königssee, 1878
Näyttelyilmeeseen tuunattu Dániel Somogyi, View of Königssee, 1878

Seattlessa sijaitseva Frye Art Museum osallisti yleisöä #SocialMedium-näyttelyssään totuttua enemmän. Kolme kuukautta kestäneen näyttelyn sisältö valikoitui someaktiivien mieltymysten perusteella.

232 teosta saatettiin etukäteen nettiin yleisön katsottavaksi ja arvioitavaksi useisiin sosiaalisen median palveluihin, esimerkiksi Instagramiin ja Pinterestiin. Lopulliset teokset valikoituivat joukkoistetun tykkäämisäänestyksen perusteella.

”URL to IRL. It’s that thing where you ♥ an image and that painting goes in an exhibition. You do what you do: Like what you like.”

Myös näyttelyn aikana kerättiin kommentteja, mutta ei vain oman toiminnan kehittämistä varten. Teosten yhteydessä näkyvä verkko-osoite avasi käyttäjille näkymän, jossa pystyi lukemaan sekä muiden aiemmin kirjoittamia kommentteja että jättämään omansa. Yleisön ääni näkyi näyttelyssä myös monitoreilla pyörivän somevirran kautta. Näkyviin nostettiin näyttelyn hashtagilla merkityt Instagram- ja Twitter-postaukset.

Lisäksi museo osallisti yleisöä audio-oppaan sisällöntuottajina. Maksimissaan kolmeminuuttisia ääniklippejä sai lähettää sähköpostitse museolle. Joukkoistettua ääniopastusta ja kommentointia voi edelleen kuunnella Frye Art Museumin Soundcloud-tililtä.

Varsin moni antoi panoksensa näyttelyyn, vaikka ei mitä todennäköisimmin ikinä pääsisikään paikan päälle – kansalaiskuraattoreita oli yli viidestäkymmenestä eri maasta. Jo valintaprosessin aikana museo toi kuitenkin kokoelmiaan kattavalla tavalla tarjolle ja tavoitti verkon yli yleisöjä laajasti. Sosiaaliseen mediaan luotu kokonaisuus toimi laaja-alaisena markkinointina näyttelylle sen kaikissa vaiheissa.

Ja vaikka varsinainen näyttely menikin jo, voi tuloksiin tutustua edelleen virtuaalikierroksen kautta.

#SocialMedium-minisivusto
The Charles and Emma Frye Free Public Art Museum

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *